woensdag 19 oktober 2016

Spelletjes in de klas met dobbelstenen!

Dobbelstenen heb je in alle formaten en kleuren. Er zijn heel wat leuke activiteiten mee te doen in de klas.

Je hebt verschillende soorten dobbelstenen: de klassieke dobbelsteen met daarop de stipjes van 1 tot en met 6, maar je hebt er ook met cijfers op, tot 8, tot 10, tot 20, tot 30, enzoverder. Je hebt ook dobbelstenen met kleuren op, dobbelstenen met figuren op,….




Raken de dobbelstenen gemakkelijk zoek? In de Action kun je de standaarddobbelsteen in een leuk systeempje kopen. Zo raakt de dobbelsteen niet zoek. Én de kinderen vinden het eens leuk om te doen. 



















Dobbelstenen kopen?
In de action kun je ze per 10 kopen voor iets meer dan een halve euro. De speciale dobbelstenen kun je aan democratische prijs vinden op internet. Blanco dobbelstenen zijn er ook te koop, zo kun je een eigen dobbelsteen ontwerpen.

Enkele REKENspelletjes:

Je hebt 2 dobbelstenen tot 10 nodig: zo kun je de tafels gaan oefenen. Bijvoorbeeld: 6 x 8 =

2 standaard dobbelstenen: optellen en aftrekken van de getallen. (dwz: tot 20)

Eén dobbelsteen tot 20 en één dobbelsteen tot 10 of 20. Aftrekken van elkaar: met of zonder brug.

Getallen maken: je neemt een aantal dobbelstenen (evenveel als er cijfers in het getal zitten). Je dobbelt en probeert met de geworpen cijfers het grootste getal én het kleinste getal te maken.  Voor bijvoorbeeld getallen tot 999: neem je 3 dobbelstenen.

Je neemt twee gewone dobbelstenen. Iedereen krijgt een blad met daarop alle mogelijke cijfers (tot en met 12). Je telt telkens het aantal ogen dat je geworpen hebt. Je dobbelt elk om beurt, wie als eerste alle cijfers heeft kunnen kleuren wint. 

De begrippen: meer dan, minder dan, evenveel oefenen. Je dobbelt met 2 dobbelstenen. Je hebt telkens 3 kaartjes: meer dan, minder dan, evenveel. Je legt het correct in het midden.

Splitsen met dobbelstenen. Er staat telkens een getal voorgedrukt. De dobbelstenen worden zo gelegd, dat het getal juist gesplitst wordt.

Dobbelstenen maken met de euromunten: hoeveel geld?

Blad met x aantal voorwerpen: elk om beurt dobbelen.  Het aantal ogen kleur je in, wie als eerste alles gekleurd heeft, wint het spel. 


Andere spelletjes met dobbelstenen:

  • ·         Spelling: werkwoorden vervoegen. De leerlingen krijgen deze kaarten als hulpmiddel. Wat ze dobbelen, noteren ze.




  • ·      Spel met vraagwoorden: ofwel maak je zelf een dobbelsteen met de vraagwoorden op, ofwel werk je zoals bij de werkwoorden hierboven. De leerlingen maken met het vraagwoord een correcte vraag.

  • ·         Frans: werkwoorden oefenen. Je maakt een dobbelsteen met daarop de voornaamwoorden je, tu, il/elle, nous, vous, ils/elles. Eventueel maak je nog een dobbelsteen met werkwoorden OF je geeft de leerlingen een blad met daarop de werkwoorden die ze moeten vervoegen.

  • ·         DE dobbelsteen gebruiken om vooruit te raken op een spelbord.

  • ·         Wisselrijtjes lezen met de dobbelsteen: je dobbelt en dan lees je het bijpassende rijtje. (ieder rijtje krijgt dus een getal van op de dobbelsteen)



  • ·         Lezen met dobbelstenen. Ieder getal heeft een andere betekenis.


  • ·         Schrijfpatroon dobbelstenen

  • ·         Kenmerken dobbelstenen: je dobbelt met een kleurendobbelsteen en een dobbelsteen met daarop meetkundige figuren. Je neemt de juiste logiblok uit de doos.

  • ·         Verhaal maken aan de hand van verhaaldobbelstenen.

  • ·         Puzzelspel (de bekende clown vervolledigen door te dobbelen), maar dat kan natuurlijk met heel wat prenten!

Ik ben ervan overtuigd dat jullie nog heel wat leuke activiteiten hebben met dobbelstenen! Wat doen jullie nog? Laat het achter in een opmerking hieronder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten