zaterdag 23 februari 2019

QR-codes maken #leukeappsindeklas

Een QR-code is eigenlijk een soort streepjescode. Je ziet ze tegenwoordig steeds meer en meer opduiken in het straatbeeld.  

Deze QR-codes kunnen ook handig zijn om in te zetten tijdens de lessen. Wat je nodig hebt om ze in te scannen? Een tablet of telefoon, al is een tablet in de klas misschien handiger.

Hieronder enkele activiteiten waarbij je een QR-code zou kunnen inzetten: 

  • Een QR-code met een link naar instructiefilmpjes kun je afdrukken op stickerpapier en kleven bij werkblaadjes, of hang je vooraan aan het bord. Zo kan de leerling steeds nogmaals de instructie beluisteren. Op youtube zijn er al een heleboel instructiefilmpjes beschikbaar, maar zelf maken kan ook een optie zijn. 
  • QR-code kan ook gebruikt worden om naar een document met bijvoorbeeld oplossingen te verwijzen. Wanneer de leerlingen klaar zijn met hun werkblad, scannen ze de QR-code  en kunnen ze verbeteren. De correctiesleutel staat dan bijvoorbeeld in google drive, zodat je een QR-code kan maken met een link naar het bestand.
  • Een zoektocht doorheen de school maken: bij iedere QR-code komt een bepaalde opdracht.
  • In de kieskast kunnen een heleboel QR-codes zitten: bij mij zitten er verschillende links naar educatieve online spelletjes tussen bijvoorbeeld.
  • Tijdens de lessen wereldoriëntatie moeten de leerlingen op bepaalde websites informatie vinden. Door gebruik te maken van QR-codes, komen ze meteen op de juiste website. 
  • Bij een tentoonstelling in de klas: uitleg wordt niet geschreven op papier, maar kan via QR-codes duidelijk gemaakt worden.
Er zijn gegarandeerd nog véél meer leuke activiteiten of mogelijkheden om dit in te zetten in de klas. Heb jij nog ideeën? Laat gerust een reactie achter!



Die QR-codes zijn gemakkelijk zelf te maken. Deze serie heet eigenlijk  #leukeappsindeklas, maar deze keer is het niet echt een app. 
Ik maak mijn QR-codes namelijk altijd met mijn computer, gewoon omdat dit handiger is om nadien ook effectief af te drukken. Er bestaan zeker en vast ook apps om QR-codes aan te maken.

Ik gebruik altijd de website: https://nl.qr-code-generator.com


Een QR-code aanmaken is heel simpel. 
In de balk bovenaan kun je kiezen waarnaartoe je wil linken: een URL, een PDF, foto's, e-mail,....
Je geeft bijvoorbeeld de URL in. In mijn voorbeeld gebruikte ik de link van dit bericht.
In de rechterkolom kun je dit nog wat updaten: je kan kiezen of er een kader rond moet, je kan het kleur selecteren en je kan zelfs een logo toevoegen.
Daarna kun je op 'maak een QR-code aan' drukken en dan kun je hem rechts downloaden. 


Dit is het resultaat :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten