zaterdag 20 februari 2016

Memorie rond spelling (ziezo spelling blok 5 les 5)

Ik maakte een memorie rond een les uit de methode. Het spel kan gebruikt worden tijdens hoekenwerk voor verdere inoefening van de spellingsregels. 
Deze les leert de leerlingen aan wanneer ze bv een 'ee' of een 'e' moeten schrijven. De regel zegt: hak het woord in klankgroepen, hoor je op het einde van de klankgroep een medeklinker, dan schrijf je de klinker zoals je het hoort. 
Ik printte de kaarten uit op gekleurd papier met een witte achterkant, gekocht in de Action =) .
Daarna uitknippen, lamineren en uitknippen. En de leerlingen kunnen aan de slag!
 
 
Het document kun je hier downloaden! Geniet ervan! Veel spe(e)lplezier!

maandag 15 februari 2016

Mini loco: maal - en deeltafels!

Ik maakte enkele opdrachtkaarten in verband met de maal - en deeltafels. De kaarten zijn gemaakt voor het oude systeem, maar zijn normaal gezien ook te gebruiken met het nieuwe systeem (de doorzichtige dozen).

Deze mini loco zal ik gebruiken tijdens het hoekenwerk. Mini loco is namelijk een erg handig systeem: de leerlingen kunnen zelf controleren of het juist is.

Ik maakte ook andere mini loco kaarten. Alles krijgt een code: bewerkingen 'B1, B2, B3,...', meten en metend rekenen 'MR1, MR2,...' 


De kaarten zijn eenvoudig zelf te maken indien je de patronen kent. Oude boekjes zorgen ervoor dat ik nieuwe kaarten kan ontwerpen.

Op deze foto het resultaat van een avondje ontwerpen, printen, lamineren en knippen....

De kaarten die ik maakte om de deel - en maaltafels te oefenen kun je hier downloaden. Veel plezier ermee! 


zaterdag 13 februari 2016

Maal - en deeltafels: een eerste blogje

MAALTAFELS

De leerlingen leren de tafels eerst aan met MAB materiaal. Daarna wordt de tafel nog enkele malen herhaald.

De leerlingen krijgen hun individuele tafelkaartjes. Aan de achterkant van de tafelkaartjes staat de oplossing. Iedere tafel krijgt een ander kleur. Dit maakt het handiger om de tafels apart in te oefenen. De leerlingen kunnen zichzelf controleren met deze kaartjes, wat het alleen oefenen mogelijk maakt.

Een tafelrooster is ook leuk en geeft de leerlingen een goed overzicht van alle tafels. Een tafelrooster ziet er zo uit. Dit is één dat ik zelf gemaakt heb. De leerlingen mogen telkens ze een nieuwe tafel leren, deze tafel invullen. Ze kunnen ook het cijfer kleuren.
Het tafelrooster kun je hier gratis downloaden! Veel plezier ermee!

















Bij het oefenen van maaltafels bestaan er heel wat verschillende spelletjes:

- bingo met maaltafels: leerlingen krijgen een rooster met uitkomsten van verschillende maaltafels. de maaltafels roep jij één voor één af. Een spel dat door alle leerlingen van de klas gesmaakt werd.

- Jungle speed aanpassen: je maakt kaartjes met maaltafels en kaartjes met uitkomsten. Spelregels blijven hetzelfde: wanneer de uitkomst en de maaltafel open liggen, nemen deze personen zo snel mogelijk de totem in het midden van de tafel.

- memoryspel

- kwartet: deze foto vond ik op pinterest.
©JufYvon: Kwartetspel tafels 1 t/m 5:

- een ganzenbord met de maaltafels: dit is eentje met de tafel van 2. 



Leuk om de leerlingen te stimuleren is een tafelkampioen uitroepen per week: een bepaald moment in de week worden de tafels overhoort. De leerling die alles juist heeft, mag zich een week lang tafelkampioen noemen. Hij/zij krijgt ook een klein bekertje. 

DEELTAFELS


Ook bij de maaltafels laat je de leerlingen eerst zelf ervaren wat delen door betekent. Dit doe je bijvoorbeeld met het MABmateriaal. Laat de leerlingen 16 blokjes nemen en dan verdelen in  groepjes van 4. Zo ervaren de leerlingen wat delen door is..
Daarna wordt de link gemaakt met het honderdveld. 

De deeltafels worden opgeschreven, de leerlingen krijgen ook hier dezelfde individuele kaartjes. Zo kunnen ze deze individueel oefenen.


Ook hier kun je dezelfde spelletjes gebruiken. Er zijn ongetwijfeld nog heel wat meerdere manieren! Ideetjes mogen steeds als reactie gegeven worden! :)

Er bestaan ook heel wat spelletjes op de markt. Ikzelf heb reeds twee spelletjes:

Kijk en leer: spelenderwijs leren delen. Het is een spel, maar je kan het ook gebruiken om de deeltafels in te oefenen klassikaal.


Ik kocht vandaag in de kringloopwinkel het spel 'malle getallen:delen'. Ik kocht het voor amper 2 euro. Het spel bevat heel wat kaartjes met daarop een oefening. De kinderen kunnen zelf controleren met de speciale envelop. Die toont het antwoord. 
Dit spel is ook te vinden in andere uitgaves: vermenigvuldigen, optellen en aftrekken, meten en metend rekenen.

Zelf juffenstempels maken

Stempels om te gebruiken tijdens het verbeteren. Het is tijdbesparend, motiverend voor de leerlingen én het is gewoon leuk om ze zelf te maken. 

Ik maakte enkele stempels zelf, zodat ik ze kan gebruiken tijdens mijn lessen. Ik zocht het internet af naar goedkope, kant-en-klare stempels die bruikbaar konden zijn in de klas. Helaas vond ik mijn ding er niet echt tussen.

Dus ging ik maar zelf aan de slag. Het is héél leuk om te doen én je kan je eigen persoonlijke, unieke stempels maken. 

Het maken van stempels is erg gemakkelijk. Dit heb je nodig:
  • blok hout 
  • knutselrubber
  • schaar
  • balpen
  • boekbinderlijm en penseel
  • stempelkussen
Stap 1: teken je vorm op de rubber, in spiegelbeeld
Stap 2: Knip de vorm uit. Indien nodig, kun je een cuttermes gebruiken. Dit maakt het wat eenvoudiger.

Stap 3: kleef de vorm in SPIEGELBEELD op je blok hout.
Stap 4: Gebruik een stempelkussen om inkt aan je stempel te doen. Druk af op een blad. Is de test geslaagd?
Stap 5: KLAAR is je stempel! Eventueel kun je de afdruk op de bovenkant van de stempel kleven. Zo weet je eenvoudiger welke stempel het is.

DIY palmpipes!

Palm pipes zijn eenvoudig zelf te maken. Met de palm pipes kun je verschillende toonhoogtes nabootsen. Ikzelf maakte de volgende: do - re - mi - fa - sol -la - si. Op de onderstaande foto zijn niet al mijn palm pipes te zien. Dit zijn enkel de 5 verschillende die ik nodig heb voor mijn eerste lesje met deze instrumenten.

Deze palm pipes zijn eenvoudig zelf te maken. Ik gebruikte waterleidingen van PVC van 1/2''. Een DIY-plan kun je hier vinden. De letters op de palm pipes zijn alfabetstickers die ik kocht in de Wibra. De gekleurde strepen zijn plakband uit de Action. (Heerlijke winkels als juf, ik geef het toe!)

Hoe je deze instrumenten moet bespelen, vind je hier in dit filmpje. Ik zal dit filmpje gebruiken als introductie tijdens mijn les. De leerlingen sluiten hun ogen en luisteren. Daarna moeten ze verwoorden wat ze precies gehoord hebben. Een eerste kennismaking met de palm pipes.... 

Tijdens deze eerste les wordt het heel stapsgewijs opgebouwd: de leerlingen mogen experimenteren, de leerlingen leren de correcte speelwijze, het gebruik van flashkaarten, heel eenvoudige partituren, een liedje aanleren. 

De palm pipes werken als volgt: iedere leerling krijgt één palm pipe. Iedere palm pipe heeft een letter en een kleur. Er wordt gewerkt met een kleurenpartituur. Wanneer ik een bepaald kleur aanwijs, mogen de leerlingen die dat kleur hebben, hun instrument bespelen. 

Er wordt geoefend en geoefend om uiteindelijk tot een eenvoudige partituur (1 2 3 4 hoedje van papier) te komen. 
Dit wordt gespeeld door middel van een bewegende kleurenpartituur. Dit werd geprogrammeerd door mijn broer. De leerlingen kunnen zelf zien wanneer ze met hun instrument moeten spelen. De noot die op de rode lijn is, moet gespeeld worden.




vrijdag 12 februari 2016

Paul Klee in de beeldles!

Tijdens mijn werk in de eerste graad koos ik ervoor om rond Paul Klee te werken. Mijn werothema was 'tweemaal bellen en binnen'. Dit is een thema waar huizen aan bod komen. Paul Klee heeft een gekend schilderij, namelijk 'Castle and sun'. 

Vooraf beschouwden we enkele verschillende werken van Paul Klee. Dit gebeurde aan de hand van een ppt. Ik stelde bij deze werken enkele specifieke vragen. Zo werden de leerlingen aangezet tot het specifiek beschouwen van het kunstwerk. Ze konden ook vrij hun mening over de kunstwerken uiten. Foto
 Na dit korte beschouwingsmoment, mochten de leerlingen zelf aan de slag. Ik zorgde ervoor dat de leerlingen in groepjes zaten. Alle materiaal lag reeds klaar op de tafel, zodat ze eenvoudig konden beginnen. 
De opdracht luidde als volgt: maak zelf met allerlei verschillende vormen (zoals in de kunstwerken van Paul Klee, dit werd eerder besproken) een stadsbeeld of een huis, een kasteel,...

Ik zorgde voor differentiatie tussen het eerste en het tweede leerjaar: de leerlingen van het eerste leerjaar mochten malletjes gebruiken om de geometrische figuren te tekenen. De leerlingen van het tweede leerjaar moesten deze figuren zelf tekenen met hun lat. 
De leerlingen konden zelf kiezen of ze dit overdag of 's nachts wilden maken. Ze kozen een wit of een zwart/donker blad als achtergrond. 

De leerlingen gingen aan de slag. Hieronder zijn enkele foto's van tijdens de les en enkele eindresultaten te bewonderen! Een meer dan geslaagde les!





Huiswerkblaadje rond leestekens en hoofdletters

Een (huis)werkblaadje rond het gebruik van leestekens en hoofdletters in de zin! 
Het is hier te downloaden.

Wandplaat hoofdletters en leestekens

Leestekenbingo!

Om de les af te sluiten vond ik  op klascement een leuke leestekenbingo!
Iedere leerling krijgt een kaartje en enkele knopen. Ikzelf lees een zin voor. De leerlingen beslissen of het een ./!/? moet zijn. Degene die als eerste één rijtje vol heeft, roept bingo! Daarna wordt alles gecontroleerd.
​De kaarten zijn gelamineerd, zodat ze meerdere keren gebruikt kunnen worden. Alles zit samen in één doosje. .
Foto
Foto

Mepspel - woordenschat oefenen - Halloween

Dit is een spel dat ik gemaakt heb om te gebruiken in het immersie onderwijs. De leerlingen oefenen met dit spel hun Nederlandse woordenschat in op een leuke manier. Het was iets dat ik gebruikte tijdens het hoekenwerk.
Foto

Om de beurt neemt een leerling een kaartje met een woordje op. De leerling leest het woord voor. Daarna proberen de leerlingen om ter snelst het spookje te vangen met de vliegenmepper.

DOEL: zo veel mogelijk spookjes verzamelen.
Opgelet! Er zitten speciale kaarten in, namelijk: volgorde veranderen!

DIY honderdveld met opdrachten


 Ik maakte in MDF zelf enkele honderdvelden. De blokjes zijn 2.6 cm op 2.6 cm. ZO maakte ik er 3. Dat wil zeggen: 300 blokjes zagen en bekleven... Een heel groot werk, maar leuk om te doen. Ik kocht de cijfers in de Wibra. 1 pakje van 10 vellen voor amper €0.50. Dat wil zeggen dat mijn honderdvelden véél goedkoper zijn dan de honderdvelden in de winkel. 

Ik maakte een inlegbaar raster, zodat de leerlingen een raster hebben om het honderdveld te vervolledigen. Ik voorzag ook enkele opdrachtkaarten.

Het inlegbaar raster kun je hier downloaden. Ik printte dit op A3-papier.
De opdrachtkaarten vind je hier.
Met het honderveld kun je héél wat verschillende activiteiten doen:
  • ​de puzzels oplossen
  • gekke vormen uit het honderdveld nemen en invullen
  • zeeslag spelen
  • wie is het-spel
  • ....





Jungle speed met getallen!

Het spel 'jungle speed' kent iedereen wel. Ik maakte er een variant op met getallen en kwadraatbeelden. Ik gebruikte dit spel in het eerste leerjaar. Uiteraard kan het spel vermoeilijkt worden, door bijvoorbeeld extra kaarten aan het spel toe te voegen. Ik denk maar aan eenvoudige sommen, of groter dan, kleiner dan,...

Dit wordt gespeeld zoals het normale spel van jungle speed. De leerlingen moeten de houten totem nemen wanneer ze evenveel hebben.

De kaartjes voor het spel kun je hier  en hier vinden. Ik printte de kaartjes 5 keer uit, lamineerde ze en gaf ze een achtergrond. 

Veel plezier ermee!